Bild
En sjuksköterska sitter bredvid en kvinna och visar en vårdplan
Länkstig

Forskning: Hemdialys ökar med rätt stöd och delaktighet

Publicerad

Personcentrerad vård kan vara nyckeln till att fler personer med njursvikt får möjlighet till dialysbehandling i hemmet. En ny vetenskaplig översiktsartikel visar att insatser som stärker patientens delaktighet, både inför och under behandling, har potential att förbättra livskvalitet och öka användningen av hemdialys.

I en ny vetenskaplig översiktsartikel har forskare granskat internationella studier om personcentrerade insatser för personer med njursvikt som får dialys i hemmet. Totalt identifierades 16 relevanta studier där patientens delaktighet, behov och livssituation varit i fokus. Flera av insatserna visade positiva resultat – bland annat att fler valde hemdialys när de fick bättre stöd att fatta beslut och större möjlighet att vara aktiva i sin behandling. 

Behov av delaktighet slutar inte vid behandlingsvalet

De flesta insatserna fokuserade på att hjälpa patienter att välja mellan olika dialysformer och bara några få tog upp vad som händer efter att behandlingen påbörjats. Studien visar att det alltså finns ett tydligt glapp när det gäller att involvera patienten i det fortsatta beslutsfattandet och i planeringen av sin egen vård.

För att en person ska kunna genomföra dialys hemma på ett tryggt och säkert sätt behövs mer än teknisk utbildning. Det krävs också förståelse för den egna sjukdomen, kunskap om behandlingen och stöd för att anpassa den till vardagslivet. Här spelar vårdpersonalen en viktig roll. Inte bara som experter, utan som lyssnande och stöttande partners i vården.

Mer än behandling - relationen gör skillnad

Flera av insatserna byggde på att vårdpersonalen lyssnade in patientens berättelse, tog hänsyn till dennes vardag och skapade en gemensam vårdplan. I vissa fall deltog även närstående aktivt, vilket upplevdes som ett värdefullt stöd för både patient och vårdgivare.

Personcentrerad vård stärker patientens upplevelse av trygghet och inflytande. Flera av de granskade insatserna visade dessutom ett samband med att fler valde dialys i hemmet. Tidigare forskning tyder också på att personcentrering kan bidra till färre sjukhusbesök, förbättrad livskvalitet och minskade vårdkostnader – vilket gör frågan relevant även för beslutsfattare som vill skapa ett mer hållbart vårdsystem. Det gör personcentrering till en viktig fråga även för beslutsfattare och vårdorganisationer som vill främja hembehandling och egenvård.

Rekommendationer för vården och beslutsfattare

Forskarna bakom översikten betonar att fler och bättre utvecklade personcentrerade insatser behövs – särskilt för patienter som redan har påbörjat behandling. Det handlar bland annat om att:

  • Erbjuda utbildning och stöd anpassat till individens förutsättningar, både medicinskt och praktiskt.
  • Stärka vårdpersonalens förmåga och möjligheter att arbeta personcentrerat.
  • Skapa strukturer som underlättar hembehandling, exempelvis genom tydligare vårdkedjor, digitala lösningar och samverkan mellan olika vårdnivåer.

Läs översiktsartikeln i sin helhet:
https://doi.org/10.1159/000544699

 

 

Om översiktsartikeln

Titel: Home-Based Dialysis and Person-Centered Care: A Scoping Review
Publicerad i: Nephron (2025)
Författare: Beate Nygaard-Andersen, Astrid Torbjørnsen, Peter Forde Hougaard, Ann-Chatrin Linqvist Leonardsen, Axel Wolf, Jeanette Finderup
DOI: 10.1159/000544699

Syfte:
Att kartlägga vilka personcentrerade insatser som används för personer med njursvikt som får dialys i hemmet – och vilken effekt de har.

Metod:

  • Skoping review enligt Arksey och O’Malleys metod
  • 13 852 artiklar identifierades – 16 inkluderades i slutanalysen
  • Fokus på insatser kopplade till patientens delaktighet, val av behandlingsform och självhantering

Resultat i korthet:

  • 13 olika personcentrerade insatser identifierades
  • 8 insatser handlade om att stötta patienter i valet av dialysform
  • Endast 1 insats fokuserade på fortsatt vårdplanering efter behandlingsstart
  • 5 insatser visade att fler valde hemdialys när personcentrering användes
  • Insatserna inkluderade t.ex. delat beslutsfattande, digitala verktyg, utbildning och peer support

Slutsats:
Det behövs fler strukturerade, evidensbaserade insatser som stärker patientens roll under hela vårdförloppet – inte bara inför behandlingsstart. Personcentrerad vård kan bidra till bättre patientupplevelser, ökad användning av hemdialys och i förlängningen en mer hållbar vård.