Workshop: Hemdialys om fem år – visioner och utmaningar
Workshop: Hemdialys om fem år – visioner och utmaningar
Publicerad
Under ett antal workshops i Jan Törnells regi samlades vårdpersonal, patienter, forskare, designexperter, tekniker och leverantörer från Danmark och Sverige för att diskutera framtiden för hemdialys. Diskussionerna fokuserade på både tekniska och mänskliga aspekter av hemdialys med målet att förbättra vården och livskvaliteten för patienter.
Fantasin fick flöda när några av de centrala frågorna runt hemdialys lyftes och diskuterades. Vad kan egentligen vara möjligt och görbart om fem år med tanke på teknikens framsteg. En viktig fråga som lyftes är hur trygghet och tillit kan skapas hos patienterna. Exempelvis kan det vara en stor utmaning för många att lära sig sticka sig själv för dialys. God träning ökar tryggheten, men frågan väcktes om vissa moment, som kanylering, skulle kunna automatiseras i framtiden.
Framtidens teknikstöd och diskussioner om ansvar
Även när det gäller stöd till patienterna diskuterades teknikens framsteg. Deltagarna lyfte behovet av att patienterna kan få stöd dygnet runt och möjligheten att ha automatiska felmeddelanden som ger omedelbar feedback. Deltagarna trodde att teknologin om fem år kan erbjuda bättre kommunikationslösningar, som enklare videosamtal för rådgivning, förbättrade IT-lösningar och maskiner som automatiskt rapporterar hälsodata som till exempel blodtryck och feber till sjukhusen.
Användning av AI i hemdialys diskuterades också, men med det kommer frågan om ansvar – vem har det om något går fel?
Visioner för dialysmaskiner
Maskinens utformning är också av stor betydelse för hur väl hemdialys fungerar för individen i praktiken. En hemdialysmaskin som är mindre och mer anpassad för hemmiljö finns redan idag, men den kräver stora mängder vätskor och kan inte användas på natten. Samtidigt finns det stora, avancerade sjukhusmaskiner som med fördel kan användas på nätterna men de kan å andra sidan upplevas som skrämmande och stora. Framtida maskiner behöver bli mer flexibla och hantera problem som vattenförbrukning, som är en stor utmaning i dagsläget. Ett spännande förslag som diskuterades var tanken på en dialysmaskin som skulle kunna använda vanligt kranvatten, vilket skulle minska behovet av stora vätskelager i hemmet.
En fråga som togs upp var att det är krävande för många patienter att sköta dialys själva och att det borde finnas möjlighet att växla mellan hemdialys och sjukhusbaserad dialys för att minska bördan. Lärdomar från länder som Australien, Nya Zeeland och Kanada – där hemdialys är framgångsrik – togs upp, och Belgien framhölls som ett exempel där politiska beslut skapade incitament för hemdialys.